Gravid Vecka 26

Barnets utveckling

Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800 till 900 gram.

Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.

I gravidkroppen

En del gravida drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är utvidgade ådror på benen, i underlivet eller i ändtarmen. Åderbråck i underlivet brukar göra blygdläpparna svullna. Det kan kännas som ett tryck över underlivet och ibland kan blodådrorna synas. Det är graviditetshormoner som gör att vävnaden i ådrorna blir slappare. Att vila kan lindra besvären. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen.

Mot åderbråck i ändtarmen, hemorrojder, finns det lindrande medel att köpa på apoteket. Oftast brukar besvären minska eller försvinna efter förlossningen. Stödstrumpor kan lindra och förebygga åderbråck i benen. Ibland kan det ta några månader efter förlossningen innan besvären försvinner.

Vätska i kroppen kan ge ett tryck på nerver och senor. Händerna kan domna av och göra ont, framför allt på natten. Det kallaskarpaltunnelsyndrom. Smärtan och domningarna kan bli bättre med hjälp av handledsskydd.

Gravida som väntar fler än ett barn kan känna av gravidkrämporna mer. Att vila och leva hälsosamt blir då extra viktigt. 

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Det är bra att träna och röra på sig. Men undvik hård träning och tyngre sporter.

Kommentera här: